Menú
ES

Inici

Congreso Internacional de Molinología

Presentación y objetivos

Los congresos internacionales de molinología, que la ACEM promueve desde hace dos décadas, son el referente estatal en el estudio de los molinos y de los ingenios tradicionales. Las actas de estos congresos ponen de manifiesto los importantes valores históricos, arquitectónicos, técnicos, estéticos, paisajísticos, sociales y simbólicos de estos bienes.

El Congreso Internacional de Molinología nace con la voluntad de unir sinergias a nivel internacional, para poner en valor este patrimonio desde una perspectiva multidisciplinaria.

Ponencias

Si no pudiste asistir XI Congreso Internacional de Molinología celebrado en Mallorca el pasado octubre de 2018 o quieres ver las ponencias de nuevo, ¡ya están disponibles en nuestra web!

Atrás El Consell i Ajuntament d'Andratx restauraran la sínia de can Fasser

El Consell i Ajuntament d'Andratx restauraran la sínia de can Fasser

(03/12/2020)

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i el batle d'Andratx, Joan Manera, han signat avui dematí el conveni de col·laboració per a la restauració del conjunt hidràulic de la sínia de Can Fasser i també perquè sigui visitable.

"L'objectiu d'aquesta intervenció és doble, per una banda recuperar aquest conjunt del patrimoni historicoindustrial illenc tan important, i per l'altra posar-lo a l'abast de mallorquines i mallorquins, perquè es conegui, es visiti i s'estimi", ha dit Busquets durant la visita a la sínia de Can Fasser just després de signar el conveni al consistori andritxol.

Busquets ha explicat que l'objectiu de la intervenció és la recuperació i reivindicació d'aquests elements. En les tasques, que realitzarà la brigada de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell, s'utilitzaran materials i tècniques constructives tradicionals pròpies del moment arquitectònic i funcional de la darrera tipologia de la sínia històricament reconeguda (sínia de rosari), abans de la instal·lació del primer motor d'extracció d'aigua.

Les tasques començaran a principis de l'any que ve i es calcula que, si no hi ha entrebancs importants, puguin estar enllestides durant el primer semestre del 2021.

D'altra banda batle d'Andratx, Joan Manera, ha declarat que "es tracta d'una passa més -i molt important- dins de l'objectiu de recuperar una finca tan singular i tan representativa de la nostra geografia, potenciant així la flora i fauna mediterrània present en la zona". Manera ha afegit a més que després d'aquesta intervenció a Can Fasser es comptarà al municipi amb un altre tipus de sínia restaurada dins espais públics, juntament amb la sínia de cadufos que també es troba al Port.

L'àmbit d'intervenció inclou la sínia, la caseta, el safareig i un primer tram de les síquies. La sínia es restaurarà arquitectònicament i mecànicament, amb la finalitat de què pugui funcionar novament. Pel que fa al safareig, es reformarà al seu estat original i es restaurarà de manera que pugui contenir aigua novament per distribuir-la a través de les síquies, el primer tram de les quals es restaurarà també en el marc d'aquesta primera intervenció al conjunt. La caseta on s'ubica la motobomba d'aigua es demolirà perquè es va construir posteriorment i no té valor patrimonial en relació amb la sínia.