Menú
ES

Inici

Congreso Internacional de Molinología

Presentación y objetivos

Los congresos internacionales de molinología, que la ACEM promueve desde hace dos décadas, son el referente estatal en el estudio de los molinos y de los ingenios tradicionales. Las actas de estos congresos ponen de manifiesto los importantes valores históricos, arquitectónicos, técnicos, estéticos, paisajísticos, sociales y simbólicos de estos bienes.

El Congreso Internacional de Molinología nace con la voluntad de unir sinergias a nivel internacional, para poner en valor este patrimonio desde una perspectiva multidisciplinaria.

Ponencias

Si no pudiste asistir XI Congreso Internacional de Molinología celebrado en Mallorca el pasado octubre de 2018 o quieres ver las ponencias de nuevo, ¡ya están disponibles en nuestra web!

Atrás Patrimoni i Artesania protegiran i promocionaran la tela de llengües

Patrimoni i Artesania protegiran i promocionaran la tela de llengües

(02/06/2021)

El Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca ha donat el vistiplau per a la incoació de l’expedient

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, han rebut representants de diferents fabricants de tela de llengües per explicar-los la intenció del Consell de protegir aquesta tècnica tradicional i artesana, alhora que es difon. Així, Busquets ha anunciat que  «ja hem fet la primera passa, i és que el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca ha donat el vistiplau per a la incoació de l’expedient ».

Per part de les empreses, a la trobada han assistit Tomeu Fuster, de Teixits Vicens (Pollença); Maribel Bujosa, de Teixits Bujosa (Santa Maria) i Biel Riera, de Teixits Riera (Lloseta).

Segons ha explicat la vicepresidenta del Consell, la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits per declarar la tècnica del teixit de la tela de llengües com a bé d’interès cultural immaterial (BICIM) «perquè pensam que té un alt valor patrimonial» i ha agraït als fabricants de teixits que siguin custodis i transmissors d’aquesta tècnica, que la conservin i que innovin per reivindicar-ne la vigència.

«La tela de llengües és part de la nostra identitat com a poble, és tradició, és patrimoni i forma part de l’imaginari col·lectiu. Volem reconèixer oficialment tot això per protegir-ho i que les generacions futures també tenguin la referència de la tela de llengües».
La intenció és que un dia la tela de llengües pugui ser també Patrimoni de la Humanitat i, per aquesta escomesa, serviran els estudis i els informes que documentaran la història i l’evolució d’aquesta tècnica a l’hora de declarar-la BICIM.

D’altra banda, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha destacat que  «des del punt de vista econòmic també és important treballar per protegir la tècnica perquè es fabrica en empreses locals i familiars que enriqueixen el sistema econòmic i que, a més, són matèria primera per a artesans, que elaboren productes que compren mallorquins i mallorquines, a més de visitants, que duen així part de la nostra cultura i identitat als seus llocs d’origen».

Així, paral·lelament a la declaració de la tela de llengües com BICIM, es faran accions de difusió i jornades de formació, a més de mantenir la convocatòria d’ajudes per impulsar el producte elaborat a Mallorca.